Mandlové sušenky

Dopředu musím říct, že netuším, jak dlouho vydrží mandlové sušenky v krabici. U nás se nikdy nedočkají druhého dne:-)

SUROVINY

  • 100g mandlové mouky
  • 50g másla
  • 10g stéviového cukru (používám z DM drogerie) – lze použít i stévii v jiné formě
  • 2 kapky javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkové esence

Na malinový džem

  • 200g mražených malin
  • 5g stéviového cukru
  • 1/3 lžičky xantanové gumy

POSTUP

Necháme změknout máslo. Troubu předehřejeme na 170°C. Ze všech ingrediencí zpracujeme kompaktní těsto. Je to rychlovka. 2 kapky javorového sirupu používám na dotažení chutě stévie. Ale jsou to opravdu doslova 2 kapky! Z těsta vytvoříme malé kuličky. Já si pomáhám kávovou lžičkou. Kuličky dáme na pečícím papírem vyložený plech. Do každé kuličky udělejte prstem důlek. Dejte péct asi na 15 minut. Pozorně sušenky sledujte. Každá trouba peče jinak a sušenky můžete snadno připálit. Až budou krásně zlatavé, vytáhněte je z trouby a nechte vychládnout.

Pro přípravu malinového džemu dejte do kastrůlku mražené maliny, podlejte troškou vody, přidejte cukr a nechte cca 5 minut povařit. Rozvařené maliny propasírujte přes sítko. V trošce vody rozmíchejte xantanovou gumu a přidejte k malinové omáčce. Hustou omáčku dejte to sáčku, ustrihněte rožek a ozdobte vychladlé sušenky.

 

 

 

Mandlové sušenky

Chcete dostávat upozornění na nové recepty e-mailem?

Sledujte DELIKETO také na sociálních sítích!